Rare vis - Reisverslag uit Sandefjord, Noorwegen van Ralph Rietveld - WaarBenJij.nu Rare vis - Reisverslag uit Sandefjord, Noorwegen van Ralph Rietveld - WaarBenJij.nu

Rare vis

Door: Ralph

Blijf op de hoogte en volg Ralph

11 December 2009 | Noorwegen, Sandefjord

Ik zit me weer te vervelen. Dinsdag en woensdag was ik even in Nederland, dinsdag de 8e waren Steffie en ik 9 jaar samen. Ik ben weer naar Noorwegen gevlogen, omdat ik dacht nog wel een beetje te kunnen vliegen. Donderdag niets, vrijdag niets, morgen niets, zondag ook niets en maandag reis ik weer naar Nederland. 4 dagen niets anders te doen dan wat internetten, naar banen zoeken, films kijken en spellen spelen. Dit zijn van die momenten dat ik kwaad wordt.

Gisteren had ik een evaluatiegesprek met de 'chief ground instructor', over hoe het gaat en wat je van de school vind. Daarbij heb ik, en vele andere, aangekaart dat het planning gedeelte van de vluchten zeer slecht is. Zouden ze er iets aan doen? Waarschijnlijk niet. 'Men men' zoals ze hier dan zeggen, of in het Nederlands: 'Ach ja'

Een klasgenoot genaamd Dan heeft het slechter getroffen. Hij mocht mee met last-vliegen en bleef daar met zijn voet in een touw vast zitten, vervolgens vloog de helikopter weg met hem aan het touw. Toen hij zo'n 5 meter in de lucht was kwam hij los en viel langs de waterkant op de stenen. Vegar, de man die zorgt voor de radio communicatie tussen de grond en de helikopter, riep de piloot meteen op en vertelde dat Dan in zee was gevallen, waarop de piloot moest lachen en antwoordde: “Vraag hem maar of het koud is!”. Hij had op dat moment geen idee wat er eigenlijk gebeurt was. Toen het eindelijk duidelijk was, zijn ze meteen terug naar het vliegveld gevlogen. Ik stond beneden en de telefoon ging, waarna degene die de telefoon beantwoorde meteen naar buiten rende. Even later kwam er een helikopter met een noodgang in voor een landing en werd Dan er uit gedragen. De arme man heeft een breuk/scheur in zijn schedel, een gebroken hand, beschadigde wervel en twee gebroken ribben. Momenteel ligt hij in het ziekenhuis in Haugesund, waar ze misschien zijn hand gaan opereren. Er moet een metalen plaat in komen, maar de doktoren twijfelde nog of het wel verstandig was. We hopen dat hij zo snel mogelijk terugkomt en niet medisch wordt afgekeurd. Maar de komende tijd geen vluchten voor hem, dan kun je beter zoals ik niet ingepland worden.

Volgende week donderdag reis ik samen met Steffie naar Spanje en voor de kerst zijn we weer terug. Ook nog net op tijd om bij 'Het glazen huis' van 3FM te kijken, want dat staat dit jaar in Groningen. Donderdag de 7e ga ik een kijkje nemen bij Heli Holland in Emmer Compascuum. Zij verzorgen een Instrument Rating cursus, waar ik misschien aan wil beginnen na het behalen van mijn brevet. Dat wordt waarschijnlijk in mei of juli, haha, grapje hoor, want dan sloop ik hier de boel.

Het is overigens een wonder dat ik nog leef, na het proberen van twee rare Noorse gerechten. Ik heb mij gevoed met rakfisk en lutefisk. De eerste is vis welke heeft liggen rotten in de aarde voor een aantal weken en eigenlijk niet eens zo slecht smaakt. De tweede, lutefisk, is een vis in pudding-toestand. De vis gaat door een raar proces van 8 dagen spoelen in water, 8 dagen weken in soda en weer 8 dagen spoelen. Wat overblijft is een bijna doorzichtige vis, zonder smaak en zo zacht als pudding. Ik vraag me af waarom je al die moeite doet om een vis in zo'n belabberde (belubberde) toestand te krijgen. Wie het weet mag het zeggen.

Nu vergeet ik door al die verhalen over niet vliegen en rare vis, te vermelden dat ik mijn eerste solo vlucht heb gehad. Drie weken geleden was er zo veel vertrouwen in mij, dat ik het zelf mocht doen. Dat werd 3 ronden vliegen en daarna nat gespoeld worden door de brandweer bij minus 8 graden. Ik heb een filmpje bijgevoegd en een aantal foto's.

Om de lange avond door te komen, hebben we besloten 'Home Alone 2' te gaan kijken. Het is immers bijna kerst. Morgen ga ik naar de Knutehytte, om te vragen of ik volgend jaar een keer mag landen voor de deur tijdens een navigatie vlucht. Kan ik mooi zo'n heerlijke wafel eten.
Voor een aantal van jullie tot ziens de komende weken en voor degenen die ik niet zie: fijne kerst en een gelukkig nieuw jaar.

• 11 December 2009 - 16:19

Mireille:

Ha Ralph,

Wat een gekke dingen weer daar, pff..

Balen voor je dat je nog niet de lucht in kan. Misschien een idee om te tijd te doden: langlauf latten te kopen en de bossen in gaan? Is erg leuk! (nouja..als je het eenmaal onder de knie hebt.. ik was geen talent "men men..") Misschien kom je dan nog wel een eland tegen..
    Ik hoop dat er snel betere tijden voor je aanbreken, zal duimen!

ps. nog gefeliciteerd met jullie 9 jaar samen!

• 11 December 2009 - 18:01

Ralph:

Helaas nog geen sneeuw hier :(

• 12 December 2009 - 10:13

Jeannette:

Vervelen??? Dat kan ik me niet voorstellen. Wel dat je baalt dat het vliegen zo vaak niet doorgaat.

Tja, vis is toch ook niet lekker!!

Groetjes van Jaap en van mij.

• 22 December 2009 - 20:03

Edith:

Hei Ralph,
    Mag ik jou langs deze weg een fantastische eindejaar toewensen!
    Onthoud van 't oude jaar
    alleen de beste dagen
    en spring met nieuwe moed
    het onbekende tegemoet!

Groetjes